ЕФЕКТИВНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ

Какво да променим в бизнеса си, за да постигаме желаните резултати?

„Има два типа организации, едни които се променят и едни които изчезват“

П. Дракър

Моя позната ме помоли един ден да и препоръчам литература за „Lean-Six Sigma” защото компанията в която работи иска да я включи в проект, който трябва да допринесе за оптимизирането на процесите. Казах и, че ще и дам, но я помолих да попита, защо правят този проект. След време ми отговори „питах ги, не ми дадоха смислен отговор“. Друг мениджър с когото преговарях, беше убеден, че няма достатъчно продажби, защото търговците му не са добри. „Пращах ги на обучение“, сподели ми той, „но няма никакъв ефект, те просто не могат“.

Не стигнахме до сделка, защото бяхме на различно мнение, какво трябва да се направи, а етичните стандарти на организацията от която съм сертифициран като Мениджмънт консултант, изискват да отстоявам професионалното мнение, от колкото просто да полаская един бизнес собственик за да си взема хонорара. Въз основа на опита си, мога да твърдя, че ако бях изследвал проблема, щях да установя, че същност на търговците не им остава време да продават.

И така, какво да променим в бизнеса си, за да постигаме желаните резултати?

Може би трябва да направим „Lean” оптимизация или трябва да обучим хората? Неее, трябва да дадем бонуси на служителите. Глупости, да купим тенис маса във фирмата, масажен стол, нека видят че мислим за тях. Най-хубавото е да направим едни ролеви игри!

Дали това не е въпрос за един милион долара? Не, не мисля . Какво същност е решението?

Преди да предприемаме действия или да инвестираме време и пари, трябва са преценим какво ни пречи да постигнем резултатите които искаме. Ако сте решили да, използвате консултантски услуги, то най-добре консултанта да направи диагностицирането. По ефективно е, но ще имам специална статия, за да обясня защо.

И така, първото което трябва да направим е да диагностицираме и да установим, какъв е истинския проблем. Вече съм писал в мои статии, че една от най-често срещаната грешка е ,че  симптомите се бъркат с проблеми. Ако нямате продажби, не задържате персонал, служителите се държат по определен начин, не са ефективни и не си вършат работата, това не са проблеми, това са симптоми. За да стигнете до проблемите, например, използвайте техниката „5 защо“. Е, не е нужно непременно да са 5, може да са три или осем, важното е да се стигне до реалния проблем, който когато бъде решен симптомите ще изчезнат. Първата фаза в мениджмънт консултирането е да се дефинира проблема. Не причините, не симптомите а да се стигне до истинския проблем. Сещам се за трите въпроса синтезирани в книгата „Целта“ от Елиаху Голдрад (Теория на ограниченията), че за да сме ефективни трябва да знаем:

1.      Какво трябва да променим?

2.      В какво трябва да го променим?

3.      Как да предизвикаме промяната?

Едни и същи симптоми, могат да се проявяват по много различни причини. За това не предписвайте лечение преди да установите какво причинява симптомите. Често няколко симптома може да са причинени от един проблем или един симптом се проявява от няколко проблема.

За да бъдете ефективни и да подобрите представянето на вашата организация, то установете по какво същност трябва да работите. Дали ще закупите обучение, ще работите върху мотивацията или ще оптимизирате процесите важно е това да е нещото, което реално би довело до резултати вашата организация.

Някой може да ме опонира, като каже, че каквото и да се направи, все е добре. Абсолютно не съм съгласен с това твърдение. Много често служители се оплакват, че им губят времето с разни обучения. Защо? Защото не им помагат да си решат реалните проблеми. Тези обучения може би са добри и вдъхновяващи, но са неприложими в момента. Те са такива, защото очевидно има някаква друга пречка, която възпрепятства това да се случи.

Когато се установи проблема, втората стъпка, която трябва да направите е да установите, това тясно място ли е? Ако не е, разрешаването му няма да промени работата на организацията и вероятно ще предизвика обратен ефект. Представянето на една организация, както пише Голдрад, е равно на производителността на тясното и място.

Веднага се сещам за мои клиенти, които непрекъснато подобряваха процесите си, разписваха процедури, търсеха нови клиенти, но телефона на управителя не спираше да звъни. Към него се обръщаха клиенти, служители, доставчици, всички. Същност развитието на компанията беше блокирано от грешна комуникационна политика и слабо делегиране. Фирмата се нуждаеше от съвсем различна интервенция, не тази която тя се опитваше да направи.

Най-ефективно диагнозата може да направи, консултант който е „генералист“ по своята квалификация. Такива са „Strategy & General Management” консултантите. Тяхната специализация е многофункционална и интердисциплинарна, и се занимават със самата същност, структура и контекст на организацията. Техния подход е холистичен, а специализацията им е да определят, какви специалисти са необходими. Много често, когато започвам разговор с клиент аз не знам каква експертиза ще ми е нужна, защото първото което трябва да направим е да установим по какво ще работим и какъв е същностния проблем.

Важно е да не изчезнете и да печелите, за това се променяйте, но се променяте умно и ефективно.

ЧАВДАР РУСКОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *