КАК ДА ПРЕМАХНЕТЕ НАПРЕЖЕНИЕТО И МИНИМИЗИРАТЕ НЕПРЕДВИДЕНИТЕ СИТУАЦИИ ВЪВ ВАШИЯ БИЗНЕС

Ако всеки ден тръгвайки на работа изпитвате напрежение, дали няма и днес да се случи нещо непредвидено, не сте сигурни дали управлявате по най-добрия начин, дали не пропускате нещо, дали някой недоволен клиент ще се обади за закъсняла поръчка, някакъв дефект ще се е появил, ще се счупи машина и ще предизвика напрежение, то прочетете тази статия. Има решение!

НАПРЕЖЕНИЕТО Е МНОГО ДЕМОТИВИРАЩО

Много е неприятно чувството да отиваш на работа и като пристъпваш в компанията сърцето да ти се свива, често и стомаха и целия ден минава в напрежение, не от самата работа, а от очакването някаква непредвидена ситуация да се случи и пак да се гасят пожари. Дори много мениджъри са се опитвали да оправят дейността си, като наемат консултанти, започват някакви проекти, но ситуацията дори се влошава. Не стига, че едвам се справяме с текущите работи, ами трябва да обръщаме внимание и на консултант. Все пак, ако сме решили да направим нещо по въпроса и отделим време на консултанта, той ни дава едни решения, които ни се струват много логични, работили са в големи компании, но пак греда. Нашите хора ли не ги разбират? Нещо не ни се получава! Разбира се консултантите са различни, гледат на клиента различно и имат различни подходи.

КАКВА Е ПРИЧИНАТА ЗА ТОВА

Много често клиенти отказват среща с мен с мотива, че вече са пробвали какво ли не, но не ставало. Изреждат ми доводите на много известни хора или техни близки завършили западни училища, университети и очевидно нямало какво да се направи. Първата грешка която ръководителите на бизнес и мениджъри правят е, че разчитат само на имагинерното възприятие за „авторитет“, който трябва да им каже какво да правят, което да пречисти бизнеса.

Друга грешка която правят мениджърите в такива ситуации е, че се впускат да правят някакви промени, да внедряват методологии, да правят промени без съответните анализи и визия за резултата. Така ефективни методи, се внедряват не ефективно и на парче.

КАКЪВ Е ПРАВИЛНИЯ ПОДХОД

Мениджърите на компании директно ме лишават от възможността да им задам правилния въпрос в такава ситуация „Ако съм свършил перфектно работата си и сме променили вашата компания по най-добрия начин, каква ще бъде тя?“. Изграждането на цялостна визия за компанията е ключов момент в премахването на неяснотата, напрежението и доброто управление на бизнеса. Само че не е лесно да се направи!

Когато се фокусираме към определен проблем, задаваме въпроса, ако проблема го няма, как ще работи компанията, отдела и ли друго. Следващия въпрос е, „какво ще донесе това на бизнеса на компанята в дългосрочен план?“ Всъщност пак търсим силна визия, която трябва да се постигне. Има една мисъл която гласи „повече от половината път сте изминали, ако знаете какъв искате да бъде резултата“. Това обаче не стига, защото е добре да се направи силна визия за цялата компания. Съгласен съм, че едва ли в една организация всичко ще бъде наред, но компаниите се отказват да правят промени защото, когато работят на парче, много често решението на един проблем създава други два или три, връзката между елементите в системата се къса, не е синхронизирана и така ефекта от подобрението не се вижда.

КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ

Яснотата за състоянието на компанията и нейната дейност се постига като се отдръпнем и я видим от високо, как тя работи перфектно. Трябва да си направим цялостна визия, каква искаме да бъде тя. Мисия, за ролята на нашия бизнес в обществото и каква стойност му носи.

Не знам защо някои мениджъри се плашат от дефинирането на визията за цялата компания. Когато съм поставял този въпрос, получавам отговори като: „Това е много хубаво, но не ние сега момента“. Мащабното мислене, не е много лесно, но това е начина по който може да се получи яснотата и да се елиминира работата на парче.

Ако искате да сте наясно със всичко което става, то трябва да си направите силна визия за компанията, каква е тя когато работи перфектно. След това да изследвате текущото състояние и да направите списък с неща, които ви делят от желаната ситуация. Следваща стъпка е да подредите списъка с подобрения по приоритети или какво е най-важно да се направи в момента. Когато сме установили тези неща, може да присътпим към стратегията как да го постигнем и да планираме работата, така че тя да се синхронизира с оперативните ни задължения. Разбира се винаги трябва да се прави периодичен одит, за релевантността на визията и приоритетите.

Когато работим това за клиент ние установяваме текущия капацитет на компанията, както и този, който може да постигне, ако направи промените. Тези промени могат да бъдат в най-различно естество, но се синтезират в три основни неща. Това са вътрешни бизнес процеси, подобряване на компетенциите на хората (знания, умения и ценности), както и промяна в технологичното оборудване. Разбира се всички собственици на бизнес искат пари за да си закупят по-добро оборудване, но няма. Тук също има нужда към смяна на перспективата за инвестицията, защото компанията трябва да балансира инвестициите си с размера на целвия пазар и рисковете, които произтичат, както и да определят, колко време този пазар ще е ефективен. В крайна сметка, целия пасив на баланса, та дори и собствения капитал е задължение и ролоята на мениджърите е да направят този баланс на инвестиции, пазари и печалба в дългосрочен план, ефективен.

Ако един мениджър е наясно, каква производителност може да постигне в момента, какви са неговите възможности, ако е направил промените и има програма по приоритети за подобрения, и следи напредъка, то той вече има цифрови измерители за текущото и желаното състояние и ще има яснотата да управлява много по спокойно. Така той ще има обективна преценка, колко и как се справя и какво трябва да направи за да се справи по-добре. Какви са рисковете, които биха се появили и как да се справи с  тях.

Ние можем да го направим за вас! Обадете ни се и ще направим безплатен предварителен анализ на проблемите ви. Живота ви да стане много по-лесен!

Ch.R.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *