КАКВО ДА ПРАВИМ, КОГАТО МЕНИДЖЪРИ И СЛУЖИТЕЛИ НЕ ИЗПЪЛНЯВАТ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ ТАКА, КАКТО СМЕ ГО ГОВОРИЛИ?

Разбирам мениджърите, които често се чувстват безсилни след като установят, че служителите не правят нещата, така както те са очаквали от тях. Темата за отношенията мениджър, служител, компания са най-обсъжданите и са от най-голям интерес. Затова и аз продължавам да пиша и тази статия, ще е допълнение на много други статии, които съм публикувал. С нея ще дам допълнителна гледна точка към проблема, но ако искате да го решите за себе си, трябва да сте наясно, че това няма да стане с една статия, една книга, теория, обучение и т.н. Писах и статия за „Теорията и практиката“, в която основния фокус е, че никоя теория не може да бъде прилагана, тя е само ресурс, който да използвате и знание, което трябва да имате, за да взимате ефективни решения и да намерите вашия начин да постигате резултати.

Фокуса ви трябва да е в мисловния процес, в който да идентифицирате проблема, да изследвате причините задълбочено, да си направите алтернативни решения и да имате методика, с която да ги внедрите ефективно.

Усещам ви вече, как като прочетете статията до тук, си казвате:

Ооооо, пак ми теоретизира тук някакъв консултант. Омръзнали са ми такива. Нямам време да го мисля толкова. Нали си голямата работа, не можеш ли да ми кажеш какво да направя“.

Ами не мога! Всеки случай си е уникален сам по себе си. Теоретичните постановки извличат общи принципи от частни случаи, а вие трябва да си направите ваш подход за конкретния случай. Така, че четете обмисляйте и се учете. Няма готови решения и ако се вържете на някой, че има такива ставате жертва на собственото си невежество. В „хапчетата“ за бърз успех, в лотариите и други подобни вярват хората в най-неразвитите страни, поради ниска степен на образованост.

Да развиете този мисловен процес е „лидерска компетенция“, която трябва да имате, за да ръководите хора или бизнес. Няма лоши хора, но има лошо ръководени хора и развитието на подобни компетенции не е лесно, но е единствения начин. Най-често срещаните грешки в управлението са тезите, че „материала е лош“, че „всичко ще е наред с бизнеса, ако хората имат подходящото отношение“. Те са се появили, когато мениджъри са се почувствали безпомощни в подобни ситуации и са избрали най-лесното, да прехвърлят отговорността за проблема върху подчинените си. Това по-късно е довело до прекалено навлизане в организациите на психолози и други обучители по всякакви меки умения. Това няма да ви свърши работа, ако нямате ефективна структура и бизнес модел.

ДА СЕ ВЪРНЕМ НА ОСНОВНАТА ТЕМА

Може да ви се струва, че се отклоних от нея, но всъщност това е основния проблем! Търсят се бързи решения или се правят прибързани изводи. Ами хората не стават! Подобен прибързан извод е положил основите на цяла мениджмънт култура, която разбира се е дълбоко погрешна.

Когато се опитвате да наложите някакво поведение, да постигате определени резултати, събирате хората, говорите с тях и те все пак се издънват, не правете прибързани изводи. Това е симптом, не самия проблем!

За да решите един проблем трябва първо да го откриете и дефинирате. След това да го погледнете от високо, как той се отнася за цялата организация. Когато сте свършили това, търсете причините и разработете алтернативни решения.

Но, разбира се ако сте мениджър на средно ниво, може да се сблъскате с грешна или по-лошо, липса на фирмена стратегия, която да ви даде отправна точка за решенията, които ще търсите. Дори за много консултанти това остава забранена зона, в която не може да се пипа. Разбира се, не и за нас! Проблема не е в отношението на хората. В една компания започнах проект за подобряване на рентабилността на продажбите, но диагностичния анализ ми показа, че проблема идва от начина по който се управлява производството. Дадох решение, за удвояване на продажбите със същите разходи, но с промяна на организацията на производство.

Може да откриете проблема в организацията на процесите, може да е в стратегията на компанията, може да е на хиляди места, но е и в отношението на хората. Ако концепцията и стратегията на процеса на производство е грешна и най-доброто отношение на служителите няма да оправи проблема. Те отказват да мислят и да работят, когато се видят в безизходица. Също така служителите,  може и да не видят проблема, това не е лесно. Затова трябва всичко да се изследва, но ако мислите, че това е прекалено и ще отнеме много време, а ситуацията изисква бързо решение, това е защото нямате изградена цялостна визия и стратегия на компанията. Ако имахте, много от тези проблеми щяха да бъдат решени, а тези които възникват ще бъдат бързо решавани. Нещата винаги тръгват от най-високо ниво, те са комплексни и всяко ниво трябва да е ангажирано. Ако търсите решения само на ниско ниво, никога няма да намерите работещи такива. Ако някой ви ги обещава, ще сте си дали парите за нищо.

КАКВО КОНКРЕТНО ДА НАПРАВИТЕ, КАК ДА УПРАВЛЯВАТЕ?

Всичко което трябва да направите е да се уверите, че хората са наясно с целите и резултатите, които трябва да постигат и как те се синхронизират с целите на екипа, функционалната единица и тези на компанията. След това обсъдете с тях, как да ги постигнете. Следващата стъпка е да отстраните всичко, което може да попречи на хората да си свършат работата и да постигнат целите и резултатите. Това означава да прецените техните знания, умения, ресурси, процес и т.н. Доверете им се, но знайте, че нищо не става само с казване, трябва да работите с тях, докато компетенциите (знания, умения и ценности) не стигнат нивото на доверието ви. Оставете хората в процеса на вземане на решения. Търпеливо чуйте техните предложения, след това дайте вашата гледна точка. Оставете ги да взимат решения и им дайте право да грешат. Вие сте отбор.

Разбира се за всеки човек си трябва различен подход и дали човека е образован или не, роля на мениджъра е да намери подход, към него. Ако не се получава и сте сигурни, че личностните качества на човека, т.е. неговите ценности се различават с тези, на компанията (разбирате сигурно, че трябва да има такива), значи човека не е отговаря и трябва да бъде заменен. Ако няма кандидати, то проблема ви е в бизнес модела и трябва, компанията да направи нещо, за да може да привлича служители или да си осигурява необходимите ресурси.

Преди време мой приятел ръководеше производствен център. През нощта му се обаждат, че една машина се е счупила и не знаят какво да направят. Той се възмущаваше много, че винаги го викат и екипа му не е проактивен, не поема никаква инициатива. Добре де, а вие дали сте обучили хората, как да преценяват подобна ситуация и обучили ли сте ги, да предприемат действия, когато се появи подобен проблем? Тяхната проактивност може да се изразява в това да изследват проблема и да действат, но според техните компетенции. Ако не сте разработили решение и обучили хората си как да действат в такава ситуация, няма как да очаквате проактивност от тях.

КАТО ЦЯЛО

Бъдете наясно, че създаването на екип, който изпълнява е процес, не е еднократно действие и няма да го решите с просто казване, обучение или някаква друга еднократна инициатива. Мениджърите на компании, трябва да са наясно, че цялостната визия и стратегия за компанията са от съществено значение, а ако я няма, мениджърите на отдели екипи или служители им препоръчвам да изяснят с техните ръководители, целите и резултатите, които се очакват от тях и критериите по които ще се оценяват. Ако и това не ви се дава, бягайте! Аз лично не бих се оставил да ме оценява някой според начина по който е спал тази нощ. В крайна сметка културата в организацията е такава каквато показват и толерират ръководителите.

Вижте и други статии, в сайта които засягат темата. Разглеждаме тези проблеми от много различни гледни точки и те не могат да се обобщят толкова лесно. Ако това не ви помогне, ни се обадете, ние можем да ви бъдем партньор, който ви помага да проектирате вашия бизнес модел и компания, така че тя да има конкурентно предимство и да ви носи добавена стойност на инвестициите на акционерите в дългосрочен план. Говорим за бизнес модел, защото ефективността не засяга само хората. Бизнес модела е баланс на различни елементи и сили.

Дали няма да сме допълнителен разход? НЕ, ние не предприемаме проекти, чийто резултати, няма да донесат много по-голяма полза за клиента от хонорарите, които ще получим, а и дефинираме очакваните резултати, ефекта от тях, както и критериите за оценката и приемането от клиента в началото на проекта. Сигурен съм, че ще открием необходимата ефективност и ще направим живота ви много по лесен.

Ch.R.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *