„КОУЧИНГ“ ЩО Е ТО И НАЧИН НА УПОТРЕБА?

Използвам повода, че току що приключих с ролята си на асистент на сертифицирана обучителна програма на моите партньори от „Ментор Коучес“, за „Коучинг“ умения, както и седмицата на коучинга, за да обявя възобновяването моята практика. Бях се фокусирал в разработването на мениджмънт стратегии и усъвършенстване на консултантския процес. В заключителната сесия вчера един от участниците сподели, че е имал различно мнение за коучинга и затова искам да споделя с вас информация по темата.

Много хора обявяват себе си за „Коучове“ и имат пълното право да се наричат, така както си преценят. В тази професия, както и с консултантската няма регулации и всеки може да се нарече „Коуч“. Затова често се образуват асоциации, които се стремят да гарантират определено качество на услугата, минимални компетенции и етични стандарти за тази професия.

Най-голямата „Коучинг“ асоциация в света е „Международната коучинг федерация“ или “ICF” и аз когато се представям, винаги пояснявам, че съм „Коуч“ по стандартите “ICF”.

КАКВО Е КОУЧИНГ?

Честно казано, „Коучинга“ не е нещо, което може да се обясни, а да се преживее, но ще ви кажа някои базови неща, които трябва да знаете. Първо „Коучинга“ е ПРОЦЕС НА ПАРТНЬОРСТВО между коуч и клиент, в който клиента идва със своята заявка за постигане на някакъв резултат, осъзнава своите възможности и стига до решения, осъзнаване и работи по постигането му. Ролята на коуча е да го подкрепи с въпроси и комуникация, която да му помогне сам да открие всичките си възможности и да постигне резултата.

КАКВО НЕ Е КОУЧИНГ?

Това означава, че коуча не дава съвети, не обучава, не лекува и не тренира. Единственото което трябва да знае и да умее коуча е „коучинг процеса“. Затова ако получавате професионален „Коучинг“ по стандартите на „Международната коучинг федерация“, това изключва изброените в предишното изречение неща. Коуча не е съветник, не е обучаващ, не е треньор, не е терапевт и ако искате от него да прави тези неща, то той спира да бъде такъв.

В обяснения какво не е „Коучинг“, може да срещнете и израза, че коуча не е консултант. Не го пиша, защото съм професионален консултант и използвам коучинга като инструмент за да изпълнявам консултантски проекти. Консултанта е професионалист, чиято роля е да анализира проблема, причините за него, да разработи алтернативни решения и да помогне да бъдат внедрени. Подобна услуга може да бъде доставена с „Коучинг“ подход, така че клиента прави за себе си всички тези неща, а консултанта само ръководи процеса.

Има много стойностни „подкасти“, видеа в “You Tube”, записвани от хора, които се обявяват за коучове, но това всъщност не е „Коучинг“. Различните определения като „Life Coach”, “Scrum Coach” и други подобни, са малко преувеличени. Това е начин коучовете да привлекат по конкретни целеви групи, но всъщност коучинг процеса е един и същ. Коуча няма нужда да има компетенции в областта, в която искате да постигнете резултат. Дори да нямаш компетенции повече помага отколкото да пречи. Коуча трябва да стои в неутрална позиция и той всъщност е специалист на коучинг процеса. Другото нещо, което е важно да се знае, че симбиозата с личността на коуча също е много важна. Трябва да усетите, че това е вашият коуч.

Използваме коучинга в бизнес организации, като работим с екипи или служители, мениджъри или изпълнителни директори за да постигнем предварително определени цели. Това може да помогне на компаниите да разрешават конфликти, да систематизират стратегиите си или да правят служителите си ангажирани с целите си и тези на компанията. Използваме го в работа с „start-up“ компании и предприемачи, собственици на бизнес. Изпозваме го за личностно развитие и подобряване на умения.

Ако искате да усетите силата на коучинга, се чувствайте свободни да ми пишете и да се свържете с мен. Дали ще го използвате за служителите си, за развитие на бизнес, за развитие на умения, страхове или друго в живота, няма значение. Коучинга е разтърсващ и много ефективен процес, който ще ви помогне да установите и подредите собствените ви възможности, а темата си зависи изцяло от вас, но дори и това той може да ви помогне да установите.

Ще направим безплатни демо сесии, за да разберете дали коучинга е вашето нещо.

Оставам на разположение.

Ch.R.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *