КОУЧИНГА, КАКВИ СА ПОЛЗИТЕ И КАК СЕ ПРЕДОСТАВЯ УСЛУГАТА

Какви са ползите

Успях да синтезирам ползите от коучинга в три основни категории, а именно „осъзнатост, действия и подкрепа“. Нека ги разгледаме по отделно.

–         Осъзнатост

Кой съм аз, какво е важно за мен, какво искам, какво ми пречи да го постигна и други. Ако сте наясно, каква цел преследвате е добре, но може да се окаже, че всъщност това не е най важното за вас. Работата с коуч, ще ви помогне да видите света си от различни ъгли и да успеете най-добре да се впишете в него.

–         Действия

Когато сте осъзнали своите цели, коучът и коучинг процесът ще ви помогнат да планирате действията си и да ги постигнете. Може да намерите ресурси, които да ви помогнат да откриете всички ваши супер сили, които могат да ви заведат на желаното място.

–         Подкрепа

Коучът и коучинг процеса, са вашата подкрепа да изпълните плана си. Колко пъти сте си обещавали нещо и не сте го реализирали. Е, сега сте го направили пред друг човек, който деликатно и неосъждащо ще ви подкрепя да стоите на пътя и да достигнете мечтите си. 

Как протича коучинг процеса

Първата стъпка към коучинг взаимоотношения е да проявите интерес и да се обърнете към коуч. Дори не е нужно да сте си намислили какво искате да постигнете, защото коуча може да ви помогне да го установите. След това коучът ви поема и ще направите една входна сесия, в която ще изясните всичко. Какво искате да постигнете, защо е важно за вас, какви са вашите приоритети, кога искате да сте го постигнали и т.н. В тази сесия ще направите едно дългосрочно споразумение, ще усетите процеса на коучинга, ще прецените уменията на вашия коуч, пасва ли ви, можете ли да му се доверите? Коучерите, които са сертифицирани и работят по стандартите на ICF, спазват етични стандарти. Тези стандарти ще ви бъдат пратени преди входящата сесия и ще се запознаете с тях, с процеса и други специфични неща. Ако всичко е наред, подписвате си договор и взаимоотношенията започват.

Самите взаимоотношения често са в порядък от 3-6 месеца, в някои случаи и година. Отделните сесии обикновено са веднъж седмично и се заплащат на месечна база. Сесиите като правило ще следват дългосрочното споразумение, но за всяка отделна ще се сключва споразумение, което касае само нея. Винаги нещо по-важно може да е изникнало през седмицата.

Напредъка към целта е често дискутирана тема в коучинг процеса, така коучът ще ни държи мотивирани да постигнем поставените си задачи.

Коучингът е разтърсващ приятели, опитайте и вижте аз как го правя за да прецените дали бих могъл да бъда вашия катализатор към успеха. Очаквам ви на лично съобщение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *