КОМПАНИИТЕ ТРЯБВА ДА ДЕФИНИРАТ КУЛТУРАТА И ПОВЕДЕНИЕТО, КОЕТО ОЧАКВАТ ОТ СЛУЖИТЕЛИТЕ

Провокиран съм да пиша още по тази тема, защото явно още не са чак толкова много хората, които ме следят, а и да отречеш и да оспориш подходи, които са набрали инерция и са обособили цяла индустрия за обучения по личностно развитие не е никак лесно. Особено, когато идва от човек, който не е специалист по човешките ресурси, но очевидно е правилния специалист по „Strategy & General Management”.

Слушам интервюта на хора, които се смятат за „гуру“ в “HR”. Хвалят се с опита си, консултациите си и които разказват как трябва да се интервюират, и установят личностните качества на кандидата за работа. „Не наемайте заради способности, а заради отношение, способностите ще ги развиете“, бях чел мисъл на Саймън Синек. Сентенция, която на пръв поглед е вярна, но мен ме кара да не му чета книгите. И така да се върнем на парадигмите.

🔵 Основната “HR” стратегия е да се търсят личностни качества на служителите, защото се смята, че ако те ги притежават, то това ще определи културата в организацията и успеха на бизнеса. Ако хората имат правилното отношение и желание, това гарантира успеха и средата
👉 E ГРЕШНА!

Представете си, че „ангели небесни“ са кандидатствали при вас на работа. Имат всички личностни качества които търсите. Установявате, че са проактивни, искат да се обучават, креативни са, комуникират добре, притежават емпатия и т.н. И какво? В каква среда ще проявяват тези личноснти качества? Сигурни ли сте, че във вашата компания тези качества се толерират? Как те се стимулират? Как се оценяват? Изискват ли се от всички и на всяко ниво? Има ли служители, които не ги показват и за това няма никакви последствия?

⚠️ ЕТО ТОВА ОСПОРВАМ!

Ако нямате средата, която толерира подобно поведение, нашите „ангели небесни“ или ще се приспособят към лошата среда, което означава да станат дебелокожи или ще започнат да показват ценностите, които се толерират или ще напуснат. При всички положения, компанията ще остане с хора, които не показват ценностите, които сте търсили на интервюто за работа.

👉 ФОКУСИРАЙТЕ СЕ ВЪХРУ СРЕДАТА

Това което трябва да направите е да изградите организационна система, която очаква и изисква от хората да бъдат проактивни, креативни, да работят добре в екип, да проявяват емпатия, да се учат, да развиват знанията и уменията си и т.н..  

Основната цел на ръководството е да постигне най-добрата възвращаемост на инвестициите на акционерите, дори те да са едно и също лице. За да постигнат това, те трябва да имат визия за компанията и стратегии, които могат да постигат тези цели в дългосрочен план. Казвам „стратегии“, не стратегия, защото за да се направи конкурентна такава, тя се разработва на различни нива. Имаме корпоративна стратегия, която ще ни покаже на какви пазари, продукти и целеви клиенти ще целим. Бизнес стратегия, с която да дефинираме конкурентното предимство на компанията и функционални стратегии или как управляваме всичките елементи на бизнес модела или функции на компанията. Управлението на човешките ресурси трябва да е подчинено на такава функционална стратегия и не трябва да мислим дали хората ще работят в офис, хибридно или от вкъщи, защото това е само начин да постигаме целите си.

Първо трябва да имаме целите, а след това да решим как най-ефективно да ги постигнем. В случая ръководството на компанията трябва да реши, каква ще бъде стратегията за човешките ресурси, каква среда ще създаде, за да може да привлича, развива и взаимодейства с правилните хора, които да изпълнят основната стратегия на компанията.

Ако търсите личностни качества без да сте променили средата, това няма да доведе до резултатите, които искате. Затова се фокусирайте върху изграждането на среда и няма нужда да наемате „небесни ангели“, хората, които ще пожелаят да работят с вас, ще са направили избора да отговарят на ценностите на вашата компания, стига да сте определили какви искате да бъдат и да ги следвате безкомпромисно, докрай и на всички нива без изключение.

Променете основната си парадигма. Стойността в компанията се носи от системата или бизнес модела като цяло. Елементите вътре в системата трябва да са балансирани, така че организацията да се придвижва като цяло. Човешките ресурси са част от системата. Говорете с ръководителите за това. Ако ви обърнат внимание добре, ако не в крайна сметка „Културата в организациите е такава каквато показват и толерират ръководителите!“

Ние можем да помогнем!

Ch.R.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *