ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТ, ОТ КАКВО ЗАВИСИ И КАК ДА Я ПОДОБРИМ?

КАКВО СТАВА С ПРОИЗВОДИТЕЛНОСТТА

Много пъти съм коментирал производителността, но най-вече когато чуя някой ръководител на бизнес да се оправдава по телевизията, че ще е много трудно да устоят на вдигането на заплатите, защото производителността е много ниска. Всъщност проблема се адресира основно към служителите.

Парадигмата, че производителността и качеството, се дължи на отношението на хората към работата е не само невярно, но и е източник на много беди в управлението на организациите. Подвластни на нея, мениджърите на компании са фокусирани да наемат психолози като директори „човешки ресурси“. Инвестициите в обучения са по комуникация, лидерство, промяна на нагласата и осъзнаване, НЛП и други подобни. Инвестира се във видео наблюдение и контрол, процедури, които точно да определят стъпките и работата, която трябва да свърши служителя, както и във софтуери за контрол на достъпа или “ERP” системи, но тяхната оптимизация, също се основава върху контрола. Изпилва се всичко и се залага на „плащане на заработка“.

ДО КАКВО ВОДИ ТОВА

Това обаче само влошава нещата. Когато споменах на клиент, че плащането на заработка му е един от проблемите, всички които го чуха изпаднаха в потрес. Всъщност, когато компаниите инвестират в натоварването на всеки човек и работен център, си създават по-големи проблеми, отколкото си мислят, че решават.

„МАКСИМАЛНИТЕ УСИЛИЯ НЕ СА ДОСТАТЪЧНИ“

Тази мисъл е заглавие в една част от книгата на У. Е. Деминг „Изход от кризата“. Когато той и Дж. Джуран излизат с трудовете си за управление на качеството, компаниите в Америка и Европа не им обръщат внимание. По това време, всички са се смеели на японските стоки, точно както ние се смеехме на китайските преди време. Разбира се японските стоки, сега са синоним на качество, всички се учат от Тойота, и макар че фокуса на компанията не е в производителност и намаляване на разходите, то тя се превърна в най-големия производител в света, с един от най-добрите индекси за производителност и седем пъти по добра печалба от средната за индустрията.

В същата книга Деминг пише:

„Когато всеки дава най-доброто от себе си.“
Това е отговорът, който бе даден по време на заседание на мениджмънта на компания, след като зададох въпроса: „И как ще подобрите качеството и производителността?“. Грешка! пише Деминг и по-нататък той пак засяга, като заключава, че производителността и качеството се носят от системата, а системата принадлежи на мениджърите.

КАК ДА ПОДХОДИМ ТОГАВА

Производителността и качеството се носят от системата, но три са основните фактори, които определят производителността. Това е технологичното оборудване, вътрешните бизнес процеси и квалификацията на хората.

Да хората пак са във формулата, но фокуса не е в отношението, а в структурата и компетенциите. Всъщност вие защо наемате хората? Ако ги наемате за да имате хора на разположение и да им давате заповеди, няма да е хич ефективно. Защо?

Представете си, че копаете канали и наемате хора като се уверявате, че те много да се стараят. Чакай, дайте им поне по една лопата! Започват те да копаят с лопати. Много са нахъсани, но все пак копаенето върви бавно. За да увеличите скоростта, наемате още хора.  Не става! Решавате да купите багер. Добре, взимате кредит и купувате багер. Но сега хората с лопатите, нямат квалификацията да работят с багера. За багера си трябва багерист или човек с такава квалификация. Вярно, багера струва много пари, откъде пари, оправдано ли е да ги дадем.

За да решим това, трябва да сме наясно с управлението на структурата на разходите и да си дадем сметка, че в двата случая се генерират оперативни разходи. На месечна база единия случай предимно харчим за заплати и осигуровки, а в другия за амортизация и поддръжка.  

За да подобрим производителността трябва да повлияем най-малко на трите фактора и да ги комбинираме по начин, който носи най-голяма ефикасност и ефективност на организацията. Важно е каква е производителността на оборудването, дали процеса ни е организиран правилно и дали компетенциите на служителите (знания, умения и ценности) съответстват на нуждите.

Производителността на една организация е функция на множество фактори и ако имате проблем с нея и някак не се справяте сами да я подобрите, се обърнете към нас. Производителността се проектира и се синхронизира с пазарните възможности на вашия бизнес. Ние ще видим цялото, ще установим целия ви потенциал и ще ви помогнем да го реализирате.

Ch. R.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *