РАБОТА С КОНСУЛТАНТИ ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА И НЕ САМО…

Една компания има или проблеми или неосъществени възможности, а много често и двете. Особено болезнено това се чувства във време на икономическа криза, когато търсенето се променя рязко и компанията губи поръчките си или пък е спряна както в момента се случва в много отрасли.

На преден план на собствениците на бизнес излиза въпроса „Какво да правя?“ Започват се едни трескави действия или ревизии на фактури, приходи разходи и обсъждане между мениджъри и съдружници, каква е следващата ни стъпка. Тогава фирмата получава мейл или обаждане или съобщение от консултант. След 3 секунди мейла е изтрит, обаждането отклонено а съобщението игнорирано.

Защо се случва това? Не би ли бил полезен на мениджмънта различна гледна точка, опит или процес по който можем да намерим най-доброто решение за нашия бизнес?

В такава ситуация всеки собственик на бизнес има право да действа спрямо собствените си убеждения. В тази статия ще покажа как може ефективно да си взаимодействате с консултант.

Има една мисъл на Хенри Кисинджър,  че „Деветдесет процента от консултантите, носят на останалите 10 лоша репутация.“ „Има добри и лоши консултанти, а вашата роля е да различите едните от другите“, казва Филип Котлър.

Решение да се наеме консултант

Наемането на консултант не е решение, което трябва да се вземе леко. Това е отговорно решение и вие трябва да решите дали има съвпадение на експертиза, консултантски подход и ценности. Опитайте разговори с много консултанти и вижте дали взаимодействието ви с тях ви носи лекота и комфорт. Намерете вашия човек.  

Консултантски роли

Може да има различна причина да наемете консултант. Във взаимодействието с него той може да бъде в различни роли, ето някои от тях:

Консултантът като допълнителен ресурс

Имате всички знания и умения да проведете кампания за подобряване на работата или организационна трансформация или друго, НО нямате време. Тогава може да наемете консултант като допълнителен ресурс.

Консултантът като допълнителна експертиза и опит

Тази роля допълва липсата на някаква експертиза в профила на клиента. В тези случаи клиентът и консултантът обсъждат възможностите на консултантът  да покрие нужната експертиза.

Диагностичен анализ

Усещате, че нещо не е наред но не можете да го установите или искате страничен поглед. Можете да наемете консултант само да направи диагностичен анализ за вас. Най-често срещаната грешка на бизнес организациите е че бъркат симптомите с проблеми. Правилния консултант може да ви помогне да направите правилна преценка.

Повишаване, подобряване постигане на целите на клиента

В тази роля консултанта влиза, когато се цели цялостно придвижване на бизнеса на клиента и постигане на неговите цели и резултати.

Консултантски методи

Качеството на решенията които консултанта дава на компаниите клиенти са много важни, но не по-малко важно в консултирането е начина по който консултанта прави това или как си взаимодейства с клиента. Едгар Шейн описва три начина по които един консултант може ефективно да взаимодейства с клиента.

Експертът

Този метод се използва когато клиентът е идентифицирал конкретен проблем в бизнеса си. След това консултантът използва неговия опит да  намери решение на проблема. Тази форма на консултиране често се използва в области, където консултантът има специализирани познания, които организацията-клиент разпознава, че и липсва.

Лекар-пациент

Режимът лекар-пациент също се характеризира с това, че консултантът действа като експерт. Въпреки това, консултантът също поема отговорността за диагностициране на проблема, търсене на причини, разработване на решение, внедряване на решението и осъществяване на промяната. Клиентът просто изразява мнение, че бизнесът му може да бъде по-добър в някои аспекти или нещо се което случва, според него, го притеснява.

Консултиране на процеса

Експертният режим и режимът лекар-пациент изискват консултантът, външен за организацията, да предложи добре обмислено, експертно решение, съвет, предписание за преодоляване на предизвикателствата пред бизнеса. Консултирането на процеса заема различна позиция. Тя се основава на предпоставката че единствените хора, които могат да помогнат на бизнеса, са хората от организацията. Консултантът, като външен човек не може да наложи решение на организацията. Това с което може консултантът да помогне е да ръководи процеса , в който мениджърите сами диагностицират проблемите и след това да откриват решенията за тях. Консултантът не е толкова експерт, а по-скоро фасилитатор на промяната. За този процес много полезни инструменти са коучинг умения, брейн сторминг и мастърмайнд методи.

В нашата практика ние смесваме последните два подхода.  Този начин на взаимодействие има редица предимства. Започваме с консултиране на процеса. По този начин не продаваме експертиза на клиента, която той вече има. След като сме извадили цялата негова експертиза, тогава предлагаме нашата гледна точка и решения. Необходимите консултанти са значително по малко и това намалява общия бюджет на проектите. Промяната се внедрява лесно защото клиента участва в нея и я е припознал като своя. Постига се дългосрочен ефект, както по отношение на промяна в работата на предприятието, така и по отношение на знанията и уменията на екипа да прави промени. На последно място но не и по важност е интегрирането на екипа със целите и бизнеса на компанията.

Работата с консултант може да е много ефективна за вас, консултантът е ресурс, който може да ви носи стойност и това ще е ясно още преди да сте похарчили някакви пари. Негова задача е да покаже стойността на неговите услуги за вашия бизнес.

Единственото нещо, което трябва да инвестирате сега е време за да се оформи заданието и взаимоотношенията.

Работата с консултант, може много да помогне на вашия бизнес, особено в тези времена. Това може да е лесно и да ви донесе стойност. Консултантът е просто ресурс и в тази статия ви представям различна гледна точка и някои начини по които можете да взаимодействате с него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *