ТРИ СТЪПКИ ЗА УСПЕШНО УПРАВЛЕНИЕ

СЪЗДАЙ СИЛНА ВИЗИЯ


Преди да решите какво да правите, си изяснете каква искате да бъде вашата компания. Повече от половината работа е свършена, ако знаете какъв искате да бъде резултата. Обратното, ако не знаете къде искате да отидете, винаги ще отидете някъде другаде. Това важи, както за компанията, така и за всеки проблем, който искате да решните.
Представете си, че сте направили правилните действия и сте изградили мечтаната от вас бизнес организация, каква е тя? Опишете я! Какви са вашите приходи, какви разходи, колко човека работят в нея, на какви позиции, как се чувстват, какво ги мотивира. Как се чувстват клиентите имате ли печалба. Каква е средата ви, какви софтуерни системи сте внедрили и т.н. и т.н.. Не спирайте да описвате, докато не си изчистите картината. Използвайте „Canvas“ или други модели, които биха ви помогнали, да изградите визията си. В крайна сметка, визията за това каква искате да бъде вашата организация е най-важната.


ДЕФИНИРАЙТЕ СТРАТЕГИЯ


След като сте си изяснили, каква искате да бъде вашата организация, трябва да решите, точно как ще постигнете вашата визия. Какви инвестиции ще направите, къде ще се позиционирате, с какви продукти или услуги, каква стойност ще носите на клиентите си и с какво ще постигате вашето конкурентно предимство. Кои всъщност са вашите клиенти, какъв е размера на пазара, съответства ли той, на инвестициите в активи, които сте направили. Как ще управлявате вашите процеси и как ще управлявате средата ви и още много други неща, които ще ви помогнат да бъдете наясно, как ще се придвижите от текущото до желаното състояние. Стратегията е, начина по който една организация печели конкурентно предимство и носи стойност за нейните акционери в дългосрочен план. Тя може да е корпоративна или на какви пазари ще работите, какви продукти ще предлагате, кои са вашите клиенти. Стратегията я наричаме бизнес в частта, където трябва да решим, как ще постигаме нашето конкурентно предимство. На последно място, но не и по значение, да определим как, ще управляваме всяка една функция на компанията. Как ще управляваме финансите, маркетинга, производството, продажбите, логистиката и всички други. Функционалните стратегии, много често се пренебрегват, но те стоят в основата на бизнес и корпоративната стратегия.


СЛЕДВАЙТЕ НЕЩАТА ДОКРАЙ


Когато сте създали вашата визия и стратегия идва време да ги изпълните. Много често, мениджърите се отказват на този етап или не ги изпълняват стриктно и докрай. Много стратегии са се провалили, защото са били лошо или половинчато изпълнени.
Ами след като сме написали в предните две точки какво ще правим, защо не правим каквото сме написали. За да си гарантирате успех, се настройте да правите това което сте написали и да го следвате докрай, без никакви компромиси. Много е изписано за лидерството и за лидерския стил, но харесвам най-много извода на Питър Дракър, че „няма значение какъв е лидерския стил, стига да носи резултати в дългосрочен план“. Мениджъри като Алфред Пол Слоун, Джак Уелч и други са си приличали основно в едно нещо. Следвали са своите стратегии педантично и докрай.


ВЪЛШЕБНИТЕ ДУМИ


Накрая, за подарък ви давам вълшебните думи, които да ви доведат до успеха, а те са:
„ПРАВЯ ЛИ ТОВА, КОЕТО МЕ ВОДИ ДО РЕЗУЛТАТА?“
Весели празници!
Ch.R.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *