УПРАВЛЕНИЕ НА ЕКИПИ ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА

Това е тема, по която моята „будната ми съвест“ Галина Петрова, помагайки на фирми да преодолеят по най-лекия начин кризата, поиска да напиша нещо. Изобщо всичко сега което се публикува напоследък е съпътствано с израза „по време на криза“. Тази думичка привлича вниманието на аудиторията.

Същност този израз не е много релевантен, защото ситуациите са различни и не мисля, че има универсална рецепта, която съвсем конкретно може да е от полза.

Управлението на екипи е област много важна за управлението на организации. Тя е изследвана и има не малко публикации в тази посока. Аз ще ви изложа един ефективен начин, а след това ще оставя на вас да прецените в коя ситуация какво да предприемете. Кризата е просто ситуация. Ситуации винаги ще има, за това ако обърнете внимание на следващите стъпки винаги ще имате работещ екип.

Основополагащо мото на моята консултантска компания е мисълта на Антоан дьо Сент-Екзюпери.

„Ако искаш да построиш кораб, не започвай да караш хората да събират дъски, да разпределяш работата и да даваш заповеди. Вместо това ги научи да копнеят за огромното и безкрайно море“.

Как да формирате и да работите ефективно с екип:

Обща визия

Основна за всяка група хора, които работят ефективно заедно, е общата визия. Виктор Франкъл, в неговия разказ за това как хората са оцелели от терора на концентрационните лагери, споделя тезата, че те ще толерират почти всяко „какво“ или „как“, ако имат достатъчно голямо „защо“. С ефективните екипи, именно „защо“ ги кара да преодоляват пречките и да правят каквото и да е необходимо за постигането на успеха. При определянето на целите на екипа трябва да бъдат изпълнени два основни критерия. Първо, визията трябва да бъде достатъчно вълнуваща, за да накара хората да искат да дадат най-доброто от себе си. Второ, тя трябва да бъде достатъчно ясна, за да съгласува действията на екипа към постигането му.

Създаване на екип за победа

Изключително важно е при създаването на екип да се гарантира, че се дава най-добрият шанс за успех от първия ден. Освен че се ангажираме чрез непреодолима цел, е необходимо да се:

● Изберете правилните хора и по правилните причини. Това трябва да включва баланс между техническа експертиза и други умения като комуникация, лидерство и креативност. Истинската гениалност на великия екип се дължи на разнообразието на хората, които събира.

• Разгледайте текущата ситуация и всички обстоятелства, свързани с нея, изяснете желаният  резултата и какво ще означава за успеха на бизнеса и накрая проучете всички рентабилни пътища между двете, преди да излезете с ясен стратегически план.

● Изясняване на автономността на екипа при вземане на решения. Тайната за вдъхновяване на хората в екипите е да им дадете ясна граница на отговорност, зад която никой няма да се меси. Този символ на доверие, независимо колко малък е това, което кара хората да се чувстват така, сякаш те наистина правят разликата.

● За да постигнете ангажираност на хората оставете инициативата и методите да се определят от тях. Дори да сте наясно точно как трябва да се свърши работата и имате най-добрата методика, не я използвайте. Когато член на екипа даде предложение как да се свърши дадена работа, то той прави избор и поема отговорност за резултата. След това може да му давате обратна връзка и напътствия за да си изчисти методиката, но вече той е минал през целия мисловен процес и е поел отговорност.

● Гласувайте му пълно доверие. Много мениджъри се оплакват, че членовете на техните екипи не са инициативни. Ако искате да бъдат инициативни ги оставете да го направят, но им дайте и правото да грешат.

● Накрая но не по значение осигурявайте необходимите ресурси и регулярна и навременна обратна връзка.

Много хора може да не се съгласят с мен и да си заложат на стария изпитан метод, който аз наричам метода на „острилката“. Подостряш си показалеца и започваш да се разпореждаш. Възможно е този метод да ви свърши работа някой път. Трябва да знаете, че демократичните методи за управление на екипи винаги буксуват в началото. Много хора точно тогава се отказват като са счели, че този начин на взаимодействие не работи. Просто бъдете търпеливи, дайте му време и той ще бъде много по ефективен в дългосрочен план.

Съвременното лидерство най-важното е да се влезе в поток на комуникация на „инициативи от долу, вместо лидерство от горе“. Екипите трябва да са ефективни във всякакви времена. Времената на криза не се различават много, а и ако се замислите кога е имало спокойни времена?

Заедно ще се справим!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *