ЗАЩО ФОКУСА ВЪРХУ ЛИЧНИТЕ КАЧЕСТВА НА ХОРАТА И МЕКИТЕ УМЕНИЯ Е ГРЕШКА?

Най-голямата заблуда в управлението на организациите е, че личните качества на хората, които наемаме ще определят средата, културата и успеха на бизнеса на организацията. Затова като не постигат резултат смятат, че няма подходящи хора. Това само изглежда вярно, защото сме приели неяснотата и хауса в управлението за нормален.

Хората не се раждат с определени ценности и поведение. То се изгражда в средата, в която те живеят и работят. Ако искате да имате ефективни отношения със служителите и те да се ангажират с целите на компанията, проектирайте ефективен бизнес модел. Заложете в него стратегиите, които ще ви позволят, да имате конкурентно предимство и да създавате, доставяте и генерирате стойност за заинтересованите страни. Фирмената средата и култура, са елементи на бизнес модела, както и личностните качества на служителите.

Компетенциите или знанията, уменията, ценностите и поведението на служителите са елемент от бизнес модела и ръководството на компанията е отговорно да определи, какви трябва да бъдат, така че компанията да печели конкурентно предимство и да носи стойност за заинтересованите страни в дългосрочен план.

Личните качества, които трябва хората да притежават и показват, трябва да бъдат изискване. Обученията в меки умения, са безсмислени, ако не сте създали, подходяща и конкурентноспособна среда. Сменете фокуса и си дайте сметка, че средата определя поведението, а не обратно. Ако дефинирате ясно своите очаквания от хората и облагите, които ще получат за това, а те се съгласят, то те са направили избор да отговорят на очакванията.

Това няма да се случи, ако не осигурите изпълнението на изискванията педантично на всяко ниво. Културата в организациите е такава, каквато показват и толерират ръководителите. Проблемите не са личностните качества на хората, а в липсата на стратегически и генерален мениджмънт.

И небесни Ангели, да назначите, ако ги сложите в токсична и неясна среда, те или ще напуснат, или ще адаптират поведението си спрямо средата

Ch. R.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *